Fysiotherapie

Fysiotherapie

 

Fysiotherapie is de allesomvattende term voor een reeks technieken, die we gebruiken om uw hond (opnieuw) in beweging te brengen.

Daarbij reduceren we de eventuele pijn, die met beweging gepaard gaat, zodat dagelijkse activiteit weer op een comfortabele manier uitgevoerd kunnen worden.

Opheffen van beperkingen

Met manuele technieken zoals massage, stretch-oefeningen en passive range of motion – waarbij we de gewrichten in 3 richtingen doorbewegen -, pakken we bewegingsbeperkingen aan en proberen deze zo goed als mogelijk te reduceren.

Massage zorgt voor een plaatselijke verschuiving van stoffen. Met massage verplaatsen we namelijk meer zuurstofrijk bloed in de richting van het letsel, wat energie biedt aan omliggende cellen om het herstelproces te bevorderen.

Masseren we weg van het letsel, dan duwen we afvalstoffen in de richting van de lymfeknopen, zodat deze sneller opgeruimd kunnen worden. Zo bekomen we een zuiver herstel.

  • Wondhelende massage (+nazorg) doen wij al vanaf 72u na de operatie of behandeling bij de DA.

Ook hebben we met massage invloed op pijnprikkels. We onderscheppen namelijk communicatie tussen het perifeer en centraal zenuwstel, waardoor pijnprikkels onderbroken worden. Een dier dat (tijdelijk) geen pijn ervaart, kan herstellen en spieren opbouwen.

Stretchtechnieken gebruiken we om stramme, verstijfde, of verkorte spieren te ‘rekken’ en ontspannen. Vaak zien we dat spierweefsel lokaal verstijft wanneer een letsel optreedt, maar in veel gevallen zijn er ook afgeleide klachten. Vaak zijn die klachten te beperken of weg te werken met een combinatie van massage en stretch-technieken.

PROM – Passive Range Of Motion passen we toe wanneer er sprake is van een bewegingsbeperking in de gewrichten. Door de ledematen in elk gewricht in 3 richtingen door te bewegen, voelen we snel waar zich eventuele blokkades of beperkingen bevinden. Die blokkades gaan we proberen doorbreken, door het desbetreffende gewricht binnen de mate van het mogelijke door te bewegen. Ook voelbare ‘ruis’ werken we weg om meer souplesse te bekomen.

Kracht & Coördinatie

We zijn er op voorzien de intensiteit van de oefeningen te kunnen aanpassen aan het kunnen van uw hond. Zo kunnen patiënten die net gestart zijn, rustig opbouwen zonder overbelasting en kunnen gevorderde patiënten blijven genieten van de positieve effecten van de oefeningen.

Met verschillende oefeningen bekomen we kracht en stabiliteit rondom en in de gewrichten. Een slecht functionerend gewricht moet kunnen terugvallen op de ondersteuning van het omliggende weefsel. Dat omliggend weefsel bestaat o.a. uit bindweefsel, spierweefsel en gewrichtsbanden. Met specifieke training, kunnen we spierweefsel aansterken en gewrichtsbanden strakker maken, waardoor we een stabieler geheel krijgen.